Tokaj sa na Slovensku rozprestiera v katastrálnych územiach obcí Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Viničky, Slovenské Nové Mesto, Bara, Čerhov a Černochov. Medzi slovenské registrované odrody patria Furmint, Lipovina, Muškát žltý a Zeta. Podstatný je taktiež technologický postup, a to pomalá oxidácia v drevených sudoch. Nazrite do historických tufových pivníc, ochutnajte vína, ktoré dozrievajú niekoľko rokov a zažite jedinečnú atmosféru malých dediniek, ktoré dotvárajú atmosféru Tokaja.
Ako vpád Turkov ovplyvnil kvalitu Tokajského vína?
Počiatky pestovanie v tejto oblasti siahajú až do obdobia nadvlády Rimanov, na ktorých nadviazali Slovania. V tomto období sa formovali staré odrody viniča a pravdepodobne vzniká aj názov odvodený od staroslovenského slova stokaj, čo v preklade znamená sútok dvoch riek – Bodrogu a Tisy.
Prvá písomná zmienka o Tokaji je z roku 1248, kedy kráľ Belo IV. daroval vinicu a vínny domček v tejto oblasti Levočskému prepoštstvu. Významný podiel na charaktere a technologickom postupe výroby tokajských vín zanechal vpád Turkov v roku 1528, ktorý bol podnetom pre budovanie tokajských pivníc v tufoch. Tie pôvodne slúžili ako úkryty ľudí a majetku, avšak časom sa zistilo, že dlhoročné dozrievanie vína v pivniciach má mimoriadne priaznivé účinky na jeho chuť a kvalitu.
Víno kráľov
Pred vynálezom rafinovaného cukru, kedy bolo sladké iba ovocie a med, boli sladké vína vyhľadávaným artiklom a tokajské víno si rýchlo našlo cestu na kráľovské stoly. K milovníkom tokajského vína patril “Kráľ Slnko” – Ľudovít XIV., ktorý si ho vychutnával denne. Jeho pravnuk Ľudovít XV. o tokajskom povedal: “Vinum regum, rex vinorum“, teda „kráľ vín, víno kráľov“.

Sopečná hornina a plesne
Jedinečnosť oblasti spočíva v zemi, konkrétne v sopečnom tufe. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre korene vínnej révy a do porézneho tufu sa tiež ľahko hĺbia pivnice, v ktorých víno zreje. Kľúčovým úspechom tokajských vín je ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea, ktorá narúša šupku bobule hrozna a spôsobuje odparenie vody, čím sa v hrozienku koncentrujú cukry. Pre dosiahnutie vysokej kvality tokajských vín je dôležité aj pomalé dozrievanie v podzemných pivniciach. Tam má nezastupiteľnú úlohu čierna pivničná pleseň Cladosporium cellare, ktorá žije z výparov vína a alkoholu a tvorí sa len v tufových pivniciach, kde zreje víno.


Vyhliadková veža v tvare dreveného suda
Dominantnou stavbou v Tokaji je 12 metrová vyhliadková veža, ktorá má tvar dreveného suda. Oceľovú konštrukciu dotvárajú drevené lamely. Vyhliadková veža sa nachádza medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov uprostred vinohradov a poskytuje nádherný výhľad na región Tokaj. Pri veži sa nachádza aj altánok a detské ihrisko. Veža je obľúbeným miestom pre turistov a cykloturistov. Vyhliadková veža je v noci pekne osvetlená a ponúka nezabudnuteľný zážitok a pohľad na nočný Tokaj.
Plavba po rieke Bodrog až do mestečka Tokaj
Okrem návštevy viníc môžete zažiť plavbu po rieke Bodrog. Plavba začína v lodnom prístave za obcou Viničky a preplaviť sa môžete do Maďarska, buď do mestečka Sárospatak, kde sa nachádza hrad alebo až do mestečka Tokaj, kde sa Bodrog spája s Tisou.
Tokaj je región, ktorý určite stojí za návštevu, obzvlášť ak máte radi víno. Región, ktorý svojimi starými pivničkami, rozsiahlymi vinicami a jedinečnou atmosférou vo vás zanechá dojem, pre ktorý sa do neho budete opätovne vracať.
